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CTCBIO Animal Bioscience Blog
Evaluation of bacteriophage supplementation on growth performance, blood characteristics, relative organ weight, breast muscle characteristics and excreta microbial sheddingin broilers 본문
BacterioPhage/BacterioPhage Poultry
Evaluation of bacteriophage supplementation on growth performance, blood characteristics, relative organ weight, breast muscle characteristics and excreta microbial sheddingin broilers
CTCBIO 2021. 2. 22. 16:23Wang et al. (2013) in Asian-Australasian Journal of Animal Sciences
실험디자인
• 공시동물 : 720수 육계(1일령)
• 실험처리 : (1) 일반사료
(2) 사료내 항생제 첨가
(3) 사료내 0.025% 박테리오파지 첨가
(4) 사료내 0.05% 박테리오파지 첨가
• 박테리오파지 첨가제의 표적 병원성 미생물
Salmonella (gallinarum, typhimurium, and enteritidis)
• 실험기간 : 32일
주요 결과 및 결론
• 사료내 0.05% 박테리오파지의 첨가는 육계의 분변내 Salmonella 균총수(14~19%)를 감소시킴 (P < 0.05; Figure 26)
• 하지만, 생산성, 혈액성상, 상대적 장기무게 및 육질 평가에서는 유의적인 차이가 나타나지 않음
육계 사료내 0.025% 및 0.05% 박테리오파지의 첨가
- 육계의 분변내 Salmonella 균총수 감소
