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Effects of β-mannanase on Egg Production Performance, Egg Quality, Intestinal Microbiota, Viscosity, and Ammonia Concentration in Laying Hens 본문

CTCZYME/CTCZYME Poultry

Effects of β-mannanase on Egg Production Performance, Egg Quality, Intestinal Microbiota, Viscosity, and Ammonia Concentration in Laying Hens

CTCBIO 2021. 3. 19. 11:51

 

 

 

Zheng L, Cho SH, Kang CW, Lee KW, Kim KE, An BK

ISSN 1516-635X 2020 / v.22 / n.1 / 001-008

http://dx.doi.org/10.1590/1806-9061-2019-1180

 

 

 

Authors

 

Zheng L(I,III) https://orcid.org/0000-0001-6938-9603

Cho SH(I,III) https://orcid.org/0000-0002-2807-2175

Kang CW(I) https://orcid.org/0000-0002-2762-0096

Lee KW(I) https://orcid.org/0000-0002-3533-7979

Kim KE(II) https://orcid.org/0000-0002-8392-9864

An BK(I) https://orcid.org/0000-0002-3158-2491

I : Department of Animal Science and Technology, Konkuk University, Seoul 05029, Republic of Korea.

II : R&D center, Nonghyup Feed, Seoul 05398, Republic of Korea.

III : Equal contribution.  

 

 

 

ABSTRACT

 

• Enzyme은 일반적인 옥수수-대두박(SBM) 사료에 존재하는 비전분 다당류(NSP)와 같은 항영양 인자를 감소시킴

항영양인자 β-mannanSBM에서 최대 1.3 ~ 1.6 % 구성 (Hsiao et al., 2006).

• 항영양인자(NSP)는 장내 영양소 소화물 점도를 증가시켜 (Lee et al., 2003) 소화효소의 역할을 제한하여 (Dale, 1997) 영양소 소화율을 감소시킨다. (Smits et al., 1997)

고점성 NSP는 대장균 및 클로스트리듐등 잠재적으로 병원성 박테리아의 이상발효를 일으켜 장내균총에 부정적인 영향을 준다(Hopwood et al., 2002).

NSP 효소의 추가 공급은 소화되지 않고 배출되는 NSP의 양을 최소화하고 잠재적인 병원성 미생물의 증식을 제한(O'Neill et al., 2014).

β -mannanase 공급은 AMEn을 증가시키며, 가금류에서는 성장능력 유익한 영향을 제공 (Kong et al., 2011; Kim et al., 2017).

산란계에서 산란능력은 에너지가 감소된 사료에 β- mannanase를 사료에 첨가 했을 때 에너지가 충분한 사료와 유사 했습니다 (Jackson et al., 1999).

 

 

MATERIALS AND METHODS

 

실험 프로토콜은 건국 대학교 동물 실험 및 사용위원회(KU13188) 승인

β-mannanase(CTCZYME®, 800,000 U/kg)CTCBIO Inc. 에서 제공

 

 

 

Experiment-1

 

 

Table 1 – Ingredients and chemical composition of the experimental diets (Exp. 1)

 

27030주령  Hy-Line Brown 산란계

시험기간 : 7주간

3개의 처리 : HEHP, MEMP, LELP

각 처리구에 CTCZYME 0%, 0.04% 추가.

6실험구

 

 

 

RESULTS-1

 

 

Table 2 – Egg production performance of laying hens fed diets with three levels of energy and crude protein and β-mannanase from 32 to 39 weeks of age (Exp.1)

 

 

# With β-mannanase, increased Feed Intake

# With β-mannanase, increased Egg weight & Egg mass

# With β-mannanase, increased Egg production(LELP)

 

 

Table 4 – Cecalmicrobiota of laying hens fed diets with three levels of energy and crude protein and β-mannanase from 32 to 39 weeks of age (Exp.1)

 

 

# Decrease (p<0.05) in ammonia concentration with β-mannanase supplementation

 

 

 

 

 

Experiment-2

 

 

Table 5 – Ingredients and chemical composition of the experimental diets (Exp. 2)

 

 

  261 62주령  Hy-Line Brown 산란계

 시험기간 : 7주간

 3개의 처리 : HEHP, MEMP, LELP

 각 처리구에 CTCZYME 0%, 0.04% 추가.

  6 실험구

 

 

 

RESULTS-2

 

Table 6 – Egg production performance of laying hens fed diets with three levels of energy and crude protein and β-mannanase from 62 to 69 weeks of age (Exp. 2)

 

 

 

# With β-mannanase, increased Egg production(LELP)

# With β-mannanase, increased Egg weight & Egg mass

 

 

 

 

Discussion-1

 

β-mannanaseEgg productionEgg mass 향상에 효과

LELP+β-mannanase 처리구와 HEHP 대조구 비교시 동일 수준의 Egg Production & Egg Mass 성적을 나타냄

대조구와 -99kcal 낮춘 처리구 비교시 동일 수준의 Egg production 나타냄(Jackson et al., 1999).

육계에서도 대조구 대비 -97kcal 낮춘 처리구에서 동일 수준의 증체성능 나타냄(Latham et al., 2016).

β-mannanase의 에너지 이용성 향상과 관련하여 산란계(Kim et al., 2017) 와 육계(Kong et al., 2011)에서 에너지 가치를 높여줌.

β-mannanase 첨가는 조섬유(Li et al., 2010), 아미노산(Mussini et al., 2011), (Li et al., 2013)의 소화 이용성을 높임

 

 

Discussion-2

 

장내 미생물총과 점도가 난자 생산을 촉진하는 메커니즘 확립

LELP실험구에서 β-mannanase의 추가급여는 장내 유산균 증가에 영향

β-mannanase의 추가급여는 암모니아 농도 감소 효과

육계에서 β-mannanase는 분을 통한 질소 배출량을 감소시키고 아미노산 소화율 증가(Ferreira et al., 2016).

산란초기 및 후기에 LELP+β-mannanase HEHP는 유사한 생산성을 나타낸다. 

 

 

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